MIÉRT NEHÉZ BESZÉLNI A SZEXRŐL KAMASZAINKKAL?

pexels photo 296881

Pár hete az egyik olvasónk tette fel azt a kérdést, mit gondolunk arról, hogy bár manapság a gyermekeinkkel egy modernebb, szabadabb elvű nevelést alkalmazunk, mint őseink, a mozifilmek egyre “szabadszájúbbak”, a pornóipar virágzik, de közben nehezen beszélünk a gyerekeinkkel az élet legtermészetesebb dolgáról a testről és a szexről.

Szóval azt kérdezte tőlünk, hogy miért ilyen nehéz beszélni a szexről a kamaszainkkal?

Szüleink ahhoz a generációhoz tartoztak, akik évszázados “prüdériát követően” először tapasztalhattak meg bizonyos testi szabadságot. “Ne háborúzz, szeress” szlogen alatt megnyílt egy új út előttük. Azonban velük a mi nagyszüleink még nem beszéltek a szexről nyíltan és közvetlenül. Nem volt való, nem volt divat.

Anyáink és apáink elkezdtek egy testileg lényegesen szabadabb életet élni, de tulajdonképpen információk és szavak nélkül. Emiatt aztán nekünk sem tudtak annyi szóbeli segítséget adni, mert egészen egyszerűen nem volt hozzá megfelelő mintájuk. Néhányan kaptunk felvilágosító könyveket, vagy a tini magazinok “intim oldalait” bújtuk kíváncsiságunkban, a fiúk pedig elrejtett szex újságokból vagy külföldi VHS kazettákból tájékozódtak.

Aztán jöttek az első szerelmek,  akik kapcsán lassan, fokozatosan ismerkedtünk a testi dolgokkal.

Ez talán akkoriban sem volt kifejezetten ideális, de a világ még lassabban működött és bizonyos tartalmak nem kerültek olyan gátlástalanul és cenzúrázatlanul a figyelmünkbe.

Mert ma, miközben nem tudunk időben, megfelelő szavakkal és kellő nyíltsággal beszélni a kamaszokkal a szexről, elég rákattintani egy bármilyen kereső oldalon erre a szóra és válogatás nélkül érik el gyerekeink azokat a tartalmakat amelyeket még a lelkük nem képes befogadni vagy feldolgozni. Ez egy akkora ellentmondás, amely mellett nem mehetünk el szavak nélkül. Ráadásul a szexről való beszélgetésnek minden életkorban szerepet kellene adni.

Ugyanúgy egy óvodásnak is lehet már erről a témáról a saját korának megfelelő szavakkal beszélni (például a kisbaba születése kapcsán), mint kisiskolás korban, majd ezt követően a kamasz korban. Ha ez a kezdetektől a gyermekünk nevelésének részévé válik,sokkal egyszerűbb és természetes lesz az erről való kommunikáció. Ráadásul a testi felvilágosítás mellett, (amit elég hamar megszereznek a külvilágból is) ugyanolyan fontos a szex lelki vonatkozásait is megbeszélni.

Foglalkozni azzal, hogy egy fiú ne attól érezze magát menőnek ha már legalább 20 “nővel volt” 16 évesen és

egy kamaszlány ne azért feküdjön le fiúkkal, hogy szeressék.

Hogy a szexnek vannak olyan területei, amit nem kell megcsinálniuk, ha nem akarnak, de ugyanakkor például egy nő is kérhet a maga örömére, de ehhez ismernie kell a saját testét és lelkét.

Az első lépés az, hogy próbáljuk ilyen téren is megismerni a gyermekünket, mert van akivel könnyebben megy a beszélgetés, van akivel nehezebben. Vannak közlékenyebb gyerekek, érdeklődők, hamar kitárulkozók, de (akár ugyanabban a családban is) vannak zárkózottabbak, korábban és későbben érő típusok.

Ahhoz, hogy szexről beszéljünk a gyerekkel kellenek szavak is. Nem elég vörös arccal annyit mondani, hogy “hát AZ”.

Mert hát a szexről beszélni nem könnyű.

Egy, a szexszel kapcsolatos családterapeutáknak szóló továbbképző előadáson egy általam nagyra tartott családterapeuta pszichiáter asszony -nem felejtem el- azt mondta, hogy azok a terapeuták, akik nem tudnak gátlások nélkül beszélni a szexről, az aktusról, a nemi szervekről, azok ne is csináljanak ezeket a témákat érintő terápiákat, mert egyszerűen nem lesznek hitelesek. Hihetetlen ugye, hogy milyen sok területen vannak olyanok, akiknek ez nehézséget okoz.

Szóval kellenek a szavak.  És Te, hogy állsz ezzel a témával?

  • Beszélgettek veled a szüleid annak idején? Közvetlen vagy?
  • Szoktál és tudsz beszélgetni erről a legjobb barátaiddal? Komolyan, a maga valójában, elpoénkodás nélkül, gátlások nélkül?
  • Tudsz róla beszélni a pároddal, arról, hogy neked mi a jó? Arról is ha van, de nem jó köztetek, vagy arról is ha nincs esetleg?
  • Ha most nincs is, régebben szeretted a szexet?
  • Elfogadtad/elfogadod a tested, jóban voltál/vagy önmagaddal?

Ezek mind olyan kérdések amelyek a hétköznapi életedben nagyban befolyásolhatják azt, Te hogyan fogsz tudni gyermekeddel hitelesen beszélni majd a szexről. Igazad van, nem egyszerű. Azért sem, mert nem tanították meg nekünk hogyan kell.

0
0
0
s2smodern

Copyright © 2017- webdesign by bothzilla